Harbiye Nazırı Enver Paşa'nın Torunundan Şehit Hikayesi
- Şöyle sorayım; onun o son günlerinde nelerle meşgul olduğuna dair bilgiler var mı?
- Son günlerinde, koyduğu hedefe ulaşma gayreti içinde olduğunu görüyoruz.İnanılmaz bir şekilde hedefe kilitlenmiş. Çocukları, ailesi yurtdışında kalmış, ama onlardan çok ülkesinin, hedeflerinin kaygısı içinde, şehadetinden önce Naciye Sultan'a bir mektup gönderiyor.
''Yakında geleceğim seninle beraber olmak için, İsviçre'ye geçeceğiz. Ama buradan ayrılabilmek için öldüğüm hakkında dedikodu yaydıracağım, aman sen inanma bu habere. Sana gelecekler, baş sağlığı dileyecekler, üzüntülerini belirtecekler, sen de inanmış gibi görün ki ben daha rahat hareket edebileyim, kaçabileyim'' diyor.
Mektubun aylar sonra Berlin'e Naciye Sultan'a ulaştığını düşünürsek mektubun eve geldiği gün maalesef gerçekten şehit oluyor. Şehadet günü Ramazan Bayramı'nın ikince gününe rastlıyor. Demek ki Ramazan ayı boyunca Tacikistan'da Ruslarla savaş halinde. Pamir Dağları civarında, Çeğen köyü, orada herhalde casuslar vardı. Enver Paşa'nın karargahındaki Ruslara haber gönderiyorlar, bir Rus tugayı, büyük bir birlik, Enver Paşa da kendi askerinin çoğunu bayramlaşıp dağıtmış, bayram ziyareti için evlerine gitsinler diye. İkinci gün oluyor. O zaman anlıyor zaten şehit olacağını, beyaz atına atlayıp, elinde kılıç, mitralyözlere karşı gidiyor. Birkan tane Rus askerini öldürüyor, bir mitralyözü de saf dışı bırakıyor ama diğer bir mitralyöz onu vuruyor. Fakat Ruslar anlamıyorlar bunun Enver Paşa olduğunu, hatta çizmelerini çalıyorlar. Ondan sonra, farkına varıncaya kadar Tacikler kaçırıyor ve çok enteresan bir mezar yapıyorlar bulunamasın diye. Çünkü Ruslar Enver Paşa'yı alıp Moskova'ya götürmek istiyor. Mezara Talipşah adlı bir aile uzun seneler göz kulak oluyor ve orada Enver Paşa'nın bulunduğu bilgisi babadan oğula aktarılıyor. Onların dışında kimse bilmiyor. Mezar aşağıya doğru iniyor, aşağı yukarı bir buçuk iki metre kadar, ondan sonra da kırk santim yana doğru gidiyor. Ruslar da devamlı aşağı giderse bulamasınlar mezarı diye. Enver Paşa'nın cesedini tamamen muhafazalı bir şekilde bulduk. Açıldığında zate iki tane altın dişi vardı Almanya'da yaptırdığı, Enver Paşa'ya ait olduğunu oradan anladık.
Kaynak: Kitap, Dedem Enver Paşa, Enver Paşa'nın torunu osman mayatepek.
Yorumlar
Yorum Gönder